Over

KOERS: Gebruik maken van authentieke identiteit

Kernbeleid Krimpenerwaard


De oorspronkelijke naam van Haastrecht was Havekesdrecht; Haastrecht ontstond rond 1100 op de plaats waar het veenriviertje de Vlist uitmondt in de Hollandse IJssel.

Op grond van de ligging heeft Haastrecht in 1396 stadsrechten gekregen. Een belangrijke scheepvaartroute was via de Vlist naar de Hollandse IJssel. In Haastrecht bevond zich de sluis die beide rivieren met elkaar verbond. Deze sluis is later door Dordrecht verwoest, vanwege concurrentie bij de innamen door tol van de scheepvaart.


Van 1883 tot 1907 liep de tramlijn Gouda - Oudewater langs de plaats. Het voormalige tramstation is nu een café.

Tot 1985 was er sprake van een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd Haastrecht samengevoegd met de gemeenten Stolwijk en Vlist.

Tot en met 31 december 2014 was Haastrecht onderdeel van de gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.

Haastrecht Het dorp Haastrecht ontstond rond 1100 langs het veenriviertje de Vlist, waar het aansloot op de Hollandse IJssel. Door deze ligging kreeg Haastrecht het recht tot tolheffing. Het dorp is vanaf het eind van de 19e eeuw bestuurd door de familie Bisdom van Vliet. Zij hebben het gemeenschapshuis Concordia gesticht. Het gebouw doet nu dienst als culturele ontmoetingsplaats en theater.
Momenteel vormt Haastrecht vooral een startpunt voor natuurrecreatie in het gebied.


Sluit je aan !

Zelfbewust


Nieuwe alinea

Ontspannen


Nieuwe alinea

Harmonieus


Nieuwe alinea

Hollandse IJssel


  • Lengte: 20 km
  • Breedte: 50 tot 100 m
  • Diepte: -4,50 tot -4,00 NAP




Rijkswaterstaat

De Vlist


Dit  veenriviertje stroomt van Schoonhoven naar Haastrecht  Door zijn natuur- en landschapsschoon geniet de Vlist landelijke bekendheid. Over de Vlist liggen enkele bruggen. Eén daarvan heet de ‘Twee-Waardenbrug’. De Vlist werd vroeger gebruikt voor transport van goederen en als boezem voor de polders rondom het riviertje. Er stonden dan ook veel molens aan de oevers om het water heen en weer te pompen.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Ons team


Share by: